Van LP naar CD
Intro

Veel mensen hebben net als ik een aardige platenverzameling. Ondanks dat ik inmiddels een behoorlijke aantal cd's heb draai ik nog regelmatig LP's. Van een paar LP's heb ik wel een cd gekocht, maar om te luisteren geef ik toch de voorkeur aan de LP! Dat klinkt gewoon beter.

Om te voorkomen dan ik een LP grijs draai, ben ik toch begonnen om LP's die ik regelmatig beluister op cd te zetten. Om te laten zien dat dit niet echt moeilijk is, beschrijf ik nu de werkwijze die ik daarbij gevolgd heb met de mij beschikbare middelen.
Let er wel op dat dit niet de enige manier is, maar er zijn diverse andere methoden die allemaal tot hetzelfde resultaat leiden. Mijn uitgangspunt is om het overzetten te doen met de reeds beschikbare middelen (hard- en software) en eventuele extra uitgaven tot het minimum te beperken.

Arnold de Graaf

Werkwijze

jackplugMijn stereo installatie staat in dezelfde ruimte als de pc. Ze staan niet direct naast elkaar maar tegenoverelkaar met ca 5 meter ertussen. Ik heb geen zin om elke keer als ik iets wil opnemen de pc of de hele installatie naast elkaar te zetten heb ik maar een audioverbindigskabel gekocht om de pc met de installatie te verbinden. Verder heb ik geen hardware hoeven aan te schaffen. De versterker (Denon PMA 880R) is voorzien van zowel een mm als een mc phono-ingang. Een aparte phono versterker heb ik dus niet nodig. Het moederbord (Asus P4PE) van mijn pc heeft on-board geluid en tot nu toe ben ik daar wel tevreden over.
De software voor het opnemen is ook al op de pc aanwezig. In het brand programma van Nero, die bij de brander geleverd werd, zit ook Nero Wave editor om opnames mee te maken.
Een ander veel gebruikte brandersoftware, Easy CD-Creator van Roxio, heeft overigens ook een vergelijkbare tool. Daarnaast zijn er meer (shareware) programma's voor het opnemen. Gezien mijn uitgangspunt ga ik gewoon Nero Wave editor gebruiken.

Audio

De twee cinch-stekkers van de audioverbindigskabel gaan in de dat/tape rec aansluiting achter de versterker en de 3,5 mm stereo jackplugstekker gaat in de line-in ingang achter in de pc.

Volume

Eerst stel ik de volume regeling voor de line-in ingang van de computer in. Dit moet niet te hoog zijn maar ook niet te laag. Het kan zijn dat er even ge-experimenteerd moet worden voor de juiste instelling.

Vervolgens start ik de software.

Nero Wave Editor

Door in bovenstaand venster op record klikken (de rode knop) komt onderstaand venster.

Format Settings

De settings in dit venster staan al goed en kan er op ok geklikt worden.

De recording console komt dan tevoorschijn.

Recording console

Door op de rode knop te klikken wordt de opname gestart. De opname kan rustig worden gestard voordat de naald in de eerste groef terecht komt. Het eerste lege stuk kan later eenvoudig geknipt worden.

De LP die ik nu ga opnemen ligt inmiddels op de draaitafel en de muziek begint.

Aangezien ik tjdens de opname niets op de pc wil doen ga ik rustig op mijn luisterplek zitten om van deze prachtige gitaar muziek te genieten. Daarbij let ik er goed op of er veel tikken te horen zijn. Gelukkig zijn die er op deze LP nauwelijks. Er hoeft straks dus weinig gecorrigeerd te worden.

LP

Platenspeler

Als kant 1 van de LP afgelopen is stop ik de opname. Het venster van Nero Wave editor ziet er dan uit als de onderstaande afbeelding (erop klikken voor een vergroting).

Nero Wave Editor

De vijf nummers van kant 1 zijn duidelijk te herkennen. Ik sla dit in zijn geheel op als side1.wav. Voor kant 2 volg ik dezelfde opname procedure.

Nero WAve Editor

Nu beluister ik de opname om te zien of er echt weinig tikken en krassen te horen zijn. Dan selecteer ik het eerste nummer met de linker muisknop.

In het menu "edit" op "copy to file" klikken om het geselcteerde nummer op te slaan.

Geef in onderstaand venster het geselecteerde nummer de juiste naam en sla het op.

Op onderstaande afbeelding (erop klikken voor een vergroting) is te zien dat er aan het begin en het eind van het nummer nog stukken geknipt moeten worden.

Nero WAve Editor

Dat gaat eenvoudig door het deel te selecteren en verder in te zoemen. Door op de "play" te klikken kan je horen of het juiste deel/fragment geknipt wordt. (Op afbeelding klikken voor een vergroting.)

Nero Wave Editor

Duidelijk is de rechte lijn te zien: opname gestart, maar de platenspeler nog niet. Het moment dat de naald in de eerste groef komt is goed te zien en het begin van het nummer. Het witte geselecteerde deel kan dus mooi gewist worden.

Daarnaast kunnen er, zoals op de drie volgende afbeeldingen te zien is, nog verscheidene bewerkingen gedaan worden om de muziek zo goed mogelijk te laten klinken.

LP2CD - Effects

LP2CD Tools

LP2CD Enhancements

Elke bewerking heeft, zoals hier bij de Declicker om tikken te verwijderen, een Preview mogelijkheid om te horen of de aanpassing het juiste effect heeft. Indien nodig kunnen de instellingen gewijzigd worden en als e.e.a. naar wens is kan de bewerking gedaan worden. Afhankelijk van de snelheid van de computer kunnen de bewerkingen kort of wat langer duren.

LP2CD Declicker

Als alle nummers bewerkt en opgeslagen zijn kan met elk brand programma de Audio CD gemaakt worden. Ik ga er vanuit dat dat voor niemand een probleem is. Als extra kan daarna de platenhoes gescand worden of op internet opgezocht om de cd-cover te maken en een label voor de cd.

Naast het maken van de audio cd kan Nero ook de gemaakte wav bestanden converteren naar o.a. mp3PRO, aif en wma bestanden.

Zoals je kan zien is het omzetten van LP naar CD in het geheel niet moeilijk. Het kost eigenlijk alleen maar wat tijd: de duur van de LP (meestal 2x ca 20 minuten), het bewerken en dan het branden. Bij elkaar tussen de 1,5 en 2 uur werk. Natuurlijk zijn er meer methodes, maar met de mij beschikbare en aanwezige mogelijkheden kan ik toch een goed resultaat krijgen.

Degene die wel een platenverzameling en pick-up heeft, maar geen versterker (meer) heeft met phono ingang kan toch LP's op cd te zetten door het kopen van een losse phono voorversterker.

Daarbij zijn er twee mogelijkheden:

1. Een losse HiFi voorversterker
2. Een voorversterker van Terratec speciaal voor aansluiting op de pc.

Persoonlijk zou ik voor de eerstgenoemde mogelijkheid kiezen, omdat er dan toch regelmatiger naar muziek van de LP zelf geluisterd kan worden. NAD heeft een goede voorversterker in het leveringsprogramma de PP-2
De tweede mogelijkheid is van Terratec. Het is een compleet pakket incl. alle software om LP muziek zo goed mogelijk op CD te kunnen overzetten.

Ook op het gebied van de software zijn er diverse alternatieven:

* Adobe Audition (was CoolEdit Pro)
* Total recorder
* Depopper

De bovenstaande opsomming is niet volledig.

week 09
Update website

22 februari 2020
agenda
leestafel

Agenda
28 februari 2020
HCC!twente-café Losser
Digitale problemen
27 maart 2020
HCC!twente
Algemene Leden Vergadering
Locaties

Het HCC!twente-café is geopend van 19.00 - 22.00 uur.

Hengelo
"The Garden" in Gebouw-N
Haaksbergerstraat 67
7554 PA Hengelo

Parkeren via Robijnstraat 21 Hengelo. Daarna lopen over grijs pad langs de fietsenstalling naar Gebouw N (Plattegrond).


Losser
Stichting MAN
Nilantspad 3
7581 BB Losser
Voor navigatieapparatuur: Bookholtlaan 1, 7581 BB Losser.

Tips

In dit deel van de website zijn een aantal interessante tips opgenomen voor en door leden.

De op dit moment aanwezige tips:

 • Adobe Digital Editions
 • Back-up van outlook
 • Van LP2CD
 • Hulp op afstand
 • PC Inspector™
 • Daemon Tools
 • CDex
 • DVD covers printen.
 • Photoshop:
  Kerstkaart maken
 • FTP gebruik
  up-/downloaden bestanden naar/van web- of ftp-server
 • Je Homepage:
  hyperlinks opmaken
 • Je Homepage:
  fotoalbum opmaken
 • Je Homepage:
  Lightbox 2 fotogallerie Nieuw 8-11-2019
HCC links

HCC
HCC!seniorenAcademie

HCC lid worden?
HCC ledenvoordeel

Volg HCC op social media

Het weer in Losser

buienradar